Hi readers ! In this entry I would like to share a recipe that I recently tried (tengahari tadi sebenarnya, hehe). Yes! I was so excited to try this simple recipe since viewed how to make it last week on Facebook.
So, the following recipe is for 1 serving only (use 3 slices of bread) and the recipe will be shared in mixed-languages texts (mcm biasalah kan). teehee.. Anyway, you can alter the amount of the ingredients needed as you preferred.
The name of this recipe is
Bahan-bahan (Main Ingredients):
- Beberapa keping Roti (few slices of Bread) - Gardenia Original Classic
- 2 biji Telur setiap 3 keping Roti (2 Eggs for each 3 slices of Bread)
- 1 paket keju (1 packet of cheese) - I used Cheesedale. It is much suggested to use cheeses used in pizza baking.
- Garam & Lada Sulah
Inti (Filling) - for 1 serving :
- 1/2 biji Bawang merah (1/2 of Red Onion)
- 3 ulas Bawang Putih (3 gloves of Garlic)
- 1 ketul Daging Lembu Kisar (1 lump of Minced Beef) - I used Ramly brand.
Cara-cara (Process):
1) 1/2 biji Bawang Merah dipotong halus dan separuh darinya ditumbuk bersama 3 ulas Bawang Putih sebagai bahan tumis.
2) Masukkan baki Bawang Merah ke dalam bahan ditumis tadi dan tak lama kemudian masukkan Daging Kisar. Tambahkan secubit garam dan lada sulah. Kacau gorengan hingga sebati.
3) Pastikan daging kering walaupun kelihatan telah masak & garing. Then, boleh angkat.
4) Daaannn seterusnya, panaskan oven (pre-heat) selama 10 minit 100 degree Celcius.
5) Pecahkan 2 biji telur dan tambah secubit garam ("agak-agak" je sebab kitakan Malaysian.Lulzz). Kacau sampai sebati sebelum masukkan roti dalam adunan telur tu. Ala, mcm nak buat roti telur untuk sarapan pagi selalunya.
6) Dulang khas/sesuai untuk oven (Oven tray) disapu dengan butter/margarine sebelum diletakkan sekeping roti bercelup telur.
7) Inti daging siap dimasak tadi diletakkan atas roti tu & sagat keju di atas inti daging. Suggestion : place whole 1 piece of the cheese instead of sagat it. It will melt inside cover the fillings fully.
8) Tutup inti dan keju tadi dengan sekeping roti bercelup telur.
9) Ulang step (7) - (8) untuk lapisan kedua dan TARAAA boleh dimasukkan dalam oven.
KTINGG !!
Haaaa... oven dah siap pre-heat. Dah boleh masukkan LASAGNA BREAD dan bakar pada 150 degree Celcius selama 10 minit.
Selepas 10 minit . . .
Walaaaaaa !
tompok-tompok tu lebihan keju yg I sengaja letak atas roti tu. Hee.. |
zoom sikiittt ~
terliur tak ? hehehe |
Yess..dah ada tempat comment..nak ckap resepi ni nampak mcam sedap...next time sy cuba :)
ReplyDeletesory Rahayu, Eena baru berjaya functionkan butang reply.. huhu. Yes, u should try this. Simple yet delicious.
Deletewahhhhh. will try!!!
ReplyDeleteCuba jgn tak cuba, ya ! Bg family rasa. Mesti diorang pun suka (:
Delete